Düz Temperli Cam

  

Temperleme işlemi yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimi kazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarını içerir.Temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklı olup ; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur.
Temper işleminden sonra camlara herhangi bir kesim,delik delme,kenar ve yüzey işlemi yapılamaz.(kumlama hariç)

Yalnızca bazı bakış açıları ve ışık koşullarında fark edilebilen "temperleme izleri" ile "kamburluk" ve "dönüklük" toleransları içinde kalmak kaydıyla ortaya çıkan distorsiyonlar ısıl işlemin kaçınılmaz ve önlenemeyen sonucudur. Temperleme işlemi sırasındaki hassas bir ısı rejimi uygulaması ile minimuma indirilmiş izler başlı başına bir kusur olarak nitelendirilmemektedir.

Ender de olsa, cam hamurunda bazı üretim yöntemleri sonucunda ortaya çıkabilecek mikroskopik partiküllerden kaynaklanan spontan kırılma olasılığına karşı tam temperli camlar istendiğinde ısı banyosu (heat soaking) testinden geçirilerek bir ön elemeye tabi tutulabilirler.


Kullanım Alanları
Cam kapılar ve cam dışı cephe sistemleri
Kamu alanları camlamaları
Yoğun hareketli alanlarındaki camlamalar
Güneş kolektörleri Camda

  • TRC Duracam®, Trakya Cam'ın tam temperli camının markasıdır.
     
  • Temperleme işlemi,
    • yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimi kazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarını içerir.
    • camın dayanıklılığını ve ısıl gerilimlere karşı direncini arttırır.
    • ürünlerin hacmini, kimyasal yapısını, renk ve berraklığını değiştirmez.
       
  • TRC Duracam®; ısıl işlem uygulanmamış düzcama göre darbelere karşı yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır.
     
  • Kırıldığı zaman küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından emniyet camı olarak kullanıma uygundur.
RC DURACAM®
Darbe aldığında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılan temperli emniyet camı
 
Kalınlık ve Ebatlar
 

Kalınlık
(mm)

Minimum Ebatlar
(mm)

Maksimum Ebatlar
(mm)

3.0

300x400

1000x2000

4.0 - 12.0 (çapak)

180x350

2400x3500

4.0 - 19.0 (rodaj)

105x350

2400x4500

Düzcam, mimari ve otomotiv amaçlı cam kullanımında temel üründür ve üretim hattından çıktığı şekliyle kullanılabildiği gibi, temel özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla laminasyon, temperleme, kaplama, aynalama gibi farklı işlemlerden geçirildikten sonra da kullanıma sunulabilir. Bu şekilde; ihtiyaca uygun olarak, ısı ve ses yalıtımı, güneş kontrolü sağlayan, darbelere dayanıklı, güvenli ve dekoratif bir malzemeye dönüştürülür.

Bu bölümde camlar üretim sürecinde uygulanan işlemlere göre gruplandırılmıştır.